A kókuszolajat, másnéven kókuszzsírt a kókuszpálma érett húsának megszárításából és kisajtolásából nyerik. Sokoldalúan felhasználható, értékes anyag, fogyasztása számos egészségügyi előnnyel jár. A frissen sajtolt kókuszolaj/kókuszzsír fehér színű, ízét tekintve jellegzetes kókuszízzel és enyhe, kókuszos illataromával rendelkezik. Szilárd halmazállapotát 22-24 °C között éri el.
A piacon található kókuszolajat előállítására alkalmazott technológiától függően különféle típusokba sorolhatjuk: megkülönböztetjük a hidegen sajtolt, azaz extra szűz; a szűrt, másnéven szűz és a finomított kókuszolajat.
Hozzájárul a vércukorszint normalizálásához, javítja az inzulinkiválasztást. Fogyasztása fokozza az anyagcserét, ezáltal támogathatja a hatékony súlyvesztést. Természetes gyulladáscsökkentő hatással bír, elősegítheti az immunrendszer erősségének megőrzését.
A kókuszolajból származó energiát szervezetünk azonnal felhasználja, így kókuszolaj gyors energiaforrást biztosít, s ideális választás fogyókúrázók számára.
A kókuszolaj fő alkotóelemei a telített zsírsavak, azon belül - többek között - a laurinsav, a kaprilsav, a kapronsav és az oleinsav. Tartalmaz továbbá olyan telítetlen zsírsavakat is, mint az olajsav, melyek egészséges hatással lehetnek a szív egészségére. Az olajsav hozzájárulhat a jó koleszterinszint fenntartásához.
Többszöri felhevítés során sem keletkeznek benne egészségre káros anyagok, így akár több alkalommal is felhasználhatjuk sütéshez. A kókuszzsír olvadáspontja 24 fok, az alatt a kókuszzsír szilárd, efelett azonban folyékonnyá válik. A halmazállapot nincs befolyással a kókuszolaj ízére vagy minőségére nézve.
A kókuszolaj kiválóan alkalmas sütéshez és pácok készítéséhez, mivel magas hőmérsékleten stabil marad. Ízaromája révén ideális sütemények, péksütemények és palacsinták elkészítéséhez, ugyanakkor jól alkalmazható húsok, tenger gyümölcsei és zöldségek elkészítéséhezis. A kókuszolaj egy kis trópusi jegyet adhat a curryk és wokételek elkészítéséhez.
Mate tea, zöld tea, fahéj, gyömbér, kapor, koriandermag és fodormenta teakeverékével a tartós és hatékony fogyás eléréséért.
A kókuszzsírt, vagy más néven a kókuszolajat a kókuszpálma érett húsának megszárításából és kisajtolásából nyerik.