Egyre többet hallunk a kókuszolajról: ma már Magyarországon is ismert terméknek számít. Egyre többen használják olyan emberek, akik oly módon szeretnének lefogyni, hogy közben megőrzik egészségüket. Itt az idő, hogy megvizsgáljuk, miben is áll a kókuszolaj fogyasztó ereje.
A zsírnak nagyon fontos szerepe van az egészséges élet megőrzésében, hiszen e tápanyagokból nyerjük az energiát és egyes vitaminok felszívódásához is zsírra van szükség. Ha több hónapig kivonjuk az étrendünkből a zsírokat, akkor az komoly következményekkel jár: a zsírmentes diéta kimeríti a szervezetet, emellett raktározásra állítja be, így minden fogyókúrás időszak után több kiló plusz jön vissza. A zsírmentes diéta tehát egészségtelen és a yo-yo diéta egyik példája.
Egy diéta tehát akkor lehet tartós és hatásos, ha csak a rossz zsírokat iktatjuk ki az étrendünkből, viszont a jó zsírokról nem mondunk le. Az egyik ilyen jó zsír a kókuszolaj. A kókuszolaj különleges tulajdonsága a zsírégetés, hiszen segíti a többi zsiradék felszívódását és azok elégetését, így lehetővé teszi a túlsúly leadását is. Ezenkívül azonnali energiát ad, így javítja a teljesítőképességet és szellemileg és fizikailag is frissességet kölcsönöz.
A kókuszolaj segítségével jelentős fogyást érhetünk el, ezenkívül használatával a közérzetünk és egészségünk is javul.
A kókuszolajnak közepesen hosszú szénláncú zsírsavai vannak, melyeket a szervezet egyből energiává alakít át, vagyis ezek a zsírsavak nem fognak a szervezetben zsírpárnaként raktározódni.
1 egész csirkét szedjünk darabjaira: vágjuk le a combokat és a lábakat, valamint a szárnyakat. Távolítsuk el a nyakat. Csontozzuk ki a csirkemellet. A részeket mindkét oldalon sózzuk és borsozzuk be jó alaposan. Hevítsünk 2 evőkanál kókuszolajat egy serpenyőben, amíg teljesen el nem olvad és szép csillogós lesz. Helyezzük bele a csirke egyes részeit és pirítsuk addig mindkét oldalukat, amíg szép aranybarnára sülnek. Tegyük félre a csirkét.
A visszamaradt zsírban egy evőkanál felaprított fokhagymát, 1 evőkanál felaprított friss gyömbért, 1 evőkanál citromhéjat és 1 evőkanál lime héjat teszek. Addig pirítom őket, amíg megpuhulnak és illatosak lesznek. Felöntöm csirkehúslevessel és összeforralom a fűszerekkel. Rakjuk vissza a csirkét ebbe a mártásba, fedjük le és főzzük alacsony lángon készre. Mikor a csirke megfőtt vegyük ki, a mártáshoz pedig keverjünk 1-2 evőkanál kókuszolajat. A mártást szűrjük át. A csirkét a mártással leöntve, párolt spenóttal vagy rizzsel tálaljuk.
Egy serpenyőben olvasszunk fel két evőkanál kókuszolajat. A felhevített olajba tegyünk egy kis sharlotta hagymát megtisztítva és felaprítva. Pirítsuk üvegesre a hagymát. Adjunk hozzá fél kilogramm megtisztított és felkockázott sütőtököt. Öntsük fel kb. fél liter vízzel. Fűszerezzük egy negyed teáskanálnyi kardammonnal, egy negyed teáskanálnyi kurkumával és egy negyed teáskanálnyi szerecsendióval. Adjunk hozzá egy evőkanál frissen reszelt gyömbért is. Kerüljön bele öt evőkanál kókuszkrém és sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, majd 10 percig főzzük alacsony lángon az egészet. Adjunk hozzá kevés mézet és főzzük további 10 percig. Ha szükséges fűszerezzük még. Ha szükséges még kókuszkrém/tej is adható hozzá. Botmixerrel krémesítjük. Olvasztott sajttal a tetején tálaljuk.
További recepteket találhatunk a különböző internetes oldalakon, de mi magunk is kísérletezhetünk, hiszen a kókuszolajjal bármilyen diétás étel elkészíthető.
Mate tea, zöld tea, fahéj, gyömbér, kapor, koriandermag és fodormenta teakeverékével a tartós és hatékony fogyás eléréséért.
A kókuszzsírt, vagy más néven a kókuszolajat a kókuszpálma érett húsának megszárításából és kisajtolásából nyerik.